Gjashtë ëndrrat që ndryshuan botën

1. Larry Page, bashkë-themelues i Google, tha se ideja për një motor kërkimi me tiparet e Google që është sot, i lindi pasi pa një një ëndërr. Ai foli me mikun e tij më të mirë, Sergej Brin, dhe më pas realizuan “endrrën e parë”.

2. Një mëngjes në maj 1965 u zgjova me muzikë të shijshme në kokën time", i tha Paul McCartney biografit Barry Miles. Më pas Pali u ngrit dhe luajti në piano melodinë e këngës “Yesterday”. Meqë nuk kishte ende tekstin, McCartney i improvizoi atë. Paul tha se kënga që mori famë kaq të madhe nuk është e realizuar nga ai, ai thjeshtë e pa në ëndërr e më pas e realizoi sapo u zgjua. Sot “Yesterday” është në Guinness si kënga më e klikuar.

3. Në fillim të shekullit të 20-të, shkencëtarët besonin se transmetimi i sinjaleve në tru ndodhi në mënyrë elektronike. Pas një ëndërrje, Dr. Otto Loeëi u zgjua gjatë natës dhe shkroi disa reflektime në një fletë. Në zgjimin ai e kuptoi se kishte shkruar bazat e teorisë që do të ndryshonin historinë e mjekësisë-domethënë, informacioni transmetohet kimikisht përmes ndërmjetësve aktivë kimikë. Ai e demonstroi atë, duke fituar Nobelin për Fiziologji në vitin 1936.

4. Çfarë do të ishte literatura horror pa Frankenstein? Autori Mary Ëollstonecraft Shelley ëndërronte për "përbindëshin" pasi poeti Byron e kishte sfiduar atë dhe shkrimtarë të tjerë për të eksperimentuar me tregime fantazmë. Gjatë një makthi që ai, shkencëtari i çmendur arriti krijoi Frankensteinin. Të nesërmen në mëngjes shkoi të punonte për të shkruar vazhdimin e frikshëm.

5. “Misery nuk duhet të vdesë” është një nga librat më të popullarizuar të Stephen King, nga i cili është bërë edhe një film. Ideja fabulës së këtij libri, autorit i lindi pasi pa një ëndrërr në aeroplan.

6. Disa historianë, veçanërisht rusë, argumentojnë se kimisti Dmitri Ivanoviç Mendeleev shpiku tavolinën e elementëve falë një ëndrre. E vërteta qëndron se Mendelejevi e kishte studiuar tabelën e elementëve por një ëndërr e ndihmoi për ti dhënë dorën e fundit tabelës.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet