Lira turke ulje rekord, Erdogan: ''mos kini frikë''

“Nëse ata kanë dollarë, ne kemi njerëzit tanë, Perëndinë, mos kini frikë”, shprehet kryeministri Rexhep Tajip Erdogan. Fjalë inkurajuese ato të Erdogan në kohën kur Lira turke ka shënuar uljen historike në tregun valutor, duke humbur 12% ndaj Dollarit (6,3).

Situata e ngjashme kundrejt euros, e cila nga ana e tij ka rënë në nivele të ulëta për më shumë se një vit në dollarë për shkak të stuhisë turke. Monedha e një prej vendeve më të zhvilluara historikisht më të paqëndrueshme nuk është e re për goditjet e tilla, por stuhia e javëve të fundit është më të vërtetë unike në aspektin e fuqisë dhe intensitetit. Bankat spanjolle janë të ekspozuara ndaj këtij efekti. Kjo është konfirmuar nga efekti domino që po ndodh në tregjet kryesore evropiane.

Rënia e fortë e Unicredit, banka italiane që ka investuar gjatë këtyre viteve në Turqi, ku kontrollon institutin Yapi Kredi, qëndron para së gjithash. Financial Times raporton se Banka Qendrore Evropiane është e shqetësuar për ekspozimin e disa institucioneve bankare evropiane në Turqi si Banco Bilbao në Madrid. Sipas një sondazhi nga Il Sole 24 Ore Radiocor Plus, grupet më të ekspozuara bankare janë Bbva, Bnp Paribas dhe Unicredit.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet