''Në qoftë se ajo është e dehur, konsiderohet përdhunim''
Irlanda voton ligjin anti-dhunë

Evropa e vjetër po zgjohet? Ministri irlandez ofron konceptin e vjetër të raportit me ''konsensus''

Ministri irlandez i Drejtësisë Frances Fitzgerald, ka një theks shumë të qartë irlandez, i cili është shumë e dukshme si e përdor për të ndryshuar Irlandën katolike. Nuk është rastësi që në pesë vitet e fundit, vendi më konservator i Evropës së vjetër është provuar të jetë më i hapur për të thyer klishetë dhe për të deklaruar të paligjshme, para së gjithash martesat mes të njëjtit seks.

Propozimi i fundit i ligjit që sjell Frances Fitzgerald, nën dritës e politikës botërore, është ripërcaktimi i "konsensusit seksual".Tema është e nxehtë në Evropë, sidomos pas rastit të parë të dënimit për përdhunim ndaj një njeriu, i cili kishte hequr prezervativin gjatë marrëdhënies pa e njoftuar partneren e tij.

Ministri i drejtësisë përcakton se kur dhe si mund të flitet për marrëdhënie seksuale me konsensus. Në mesin e tyre është shkaku i skandalit: norma e alkoolizmit tek të rinjtë është e lartë, gjë e cila që do të çojë shumë të rinj, dhe jo vetëm, të rrëfejnë se kanë kryer marrëdhënie seksuale kur kanë qënë në gjendje të dehur. Nëse ajo është e dehur, pra nuk kishte kapacitetet e nevojshme për dhënien e pëlqimit, a kemi të bëjmë me një rast abuzimi?

A janë raportet seksuale të padëshiruara versioni më dinjitoz i përkufizimit të përdhunimit? Përgjigjja është "po" sipas Fitzgerald, i cili kërkon mbështetjen e kabinetit të tij për të miratuar përkufizimin e ri të konsensusit seksual. Përkufizim "statik" që nga viti 1980. Në të duhet sqaruar "konsensusi" për të mbrojtur të miturit, personat e paaftë për të gjykuar apo të dashur dhe subjektet me pengesa të forta fizike. Rruga e ndërmarrë nga ministri i Drejtësisë synon të arrijë edhe kriminalizimin e blerjeve të shërbimeve seksuale, për të sjellë ligjin irlandez në përputhje me instrumentet ligjore ndërkombëtare.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet