Në vitin 2016, 7.000 foshnje vdiqën çdo ditë

Çdo ditë në vitin 2016, vdiqën 7,000 foshnje të porsalindura. Dhe nëse kjo do të vazhdojë, midis 2017 dhe 2030, tridhjetë milionë foshnja nuk do të kalojnë as 28 ditët e para të jetës. Fillimi i alarmit është një raport i OKB-së me titull "Nivelet dhe Trendet në Vdekshmërinë e Fëmijëve", botuar në Nju Jork. Ndërsa vdekshmëria e fëmijëve nën 5 vjeç ra. Vitin e kaluar 15.000 fëmijë kanë humbur jetën çdo ditë në këtë grup moshe, dhe gjatë vitit 2016 numri ra në 5.6 milionë, në krahasim me 9,9 milionë në vitin 2000.

Pneumonia dhe diarreja janë të larta në listën e sëmundjeve infektive që shkaktojnë vdekjen e miliona fëmijëve nën pesë vjeç në mbarë botën, duke shkaktuar përkatësisht 16% dhe 8% të vdekjeve. Komplikimet e lindjes së parakohshme dhe komplikime gjatë lindjes dhe lindjes ishin shkaku i 30% të vdekjeve në vitin 2016. Për herë të parë janë përfshirë në këtë raport të dhënat e vdekshmërisë së fëmijëve në mes të 5 dhe 14 vjeç, për të regjistruar shkaqe të tjera të vdekjes, të tilla si aksidentet dhe lëndimet. Në vitin 2016, afërsisht 1 milion fëmijë mes moshës 5 dhe 14 vjeç vdiqën.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet