E kotë të flasim gjuhë të huaja nëse nuk përshëndesim në asnjërën prej tyre

Për çfarë na shërben të flasim në katër gjuhë, kur nuk përshëndesim në asnjëherën sa herë që takojmë dikë, përshëmbull në ashensor? Shumë intelektualë e përshkruajnë këtë si një skenar më vete, fundin e marëdhënieve njerëzore. Një ide për jetën e bazuar mbi suksesin, konkurencën, maksimizimin e fitimeve. Të jesh konkurues do të thotë të zgjohesh në mëngjes dhe të vihesh kundër tjetrit. Sa të hapësh sytë të kujtosh se ke një objektiv për të arrirë dhe ta arrish. Rreziku të mos jesh i përformuar jetohet si "turpi më i madh" që një njeri mund të kalojë, deri diku qesharake. Kjo është shumë herë më shkatërruese për individin sesa koncepti klasik i luftës. Ky model jete nuk është vetëm kundër disa aspekteve psikologjike të njeriut por dhe kundër etikës së jetës, dhe një ideje të ekzistencës që nuk mund të zvogëlohet rreth konkurencës. Por, ajo që bën ndryshimn mes njeresze dhe një masë konkuruese është kultura. Prandaj ka ardhur koha të ndryshojmë drejtim. Të mësosh poezi në krahasim me teknikat e marketingut, me shumë art sesa kontabilitet, nuk është falimentimi i një civilizimi por ideja për një jete të re.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet