Hekuri, bakri, zinku: efektet në trupin e njeriut

Ndër lëndët ushqyese thelbësore për trupin tonë ka edhe metale, të cilat janë thelbësore për disa funksione vitale dhe për këtë arsye luajnë një rol themelor në shëndetin dhe funksionimin efikas të trupit tonë. Në veçanti, tre metale janë shumë të rëndësishme: hekuri, bakri dhe zinku pa të cilët ne me të vërtetë nuk mund t’ia dalim.

Hekuri: Hekuri tregohet me simbolin Fe dhe ka natyrë të bollshme, shpesh gjendet në shumë përbërje. Trupi I njeriut e zotëron atë në masën 0.005% në raport me peshën e tij. Ai është I marrë përmes ushqimit, veçanërisht përmes perimeve, vezëve, bishtajoreve, mishit, drithërave. Në veçanti është vitamina C e cila promovon thithjen e tij në trupin e njeriut. Ndër funksionet kryesore kujtojmë transportin e oksigjenit nga mushkëritë në pjesën tjetër të qelizave të tjera. Është gjithashtu një pjesë thelbësore e shumë enzimave dhe citokromave. Mungesa e tij shkakton një ndjenjë të lodhjes, anemisë, pagjumësisë dhe marramendjes. Tek gratë mund të jetë shkaku i parregullsive menstruale.

Bakri: Ky është një tjetër mineral gjurmë jashtëzakonisht i rëndësishëm. Merret nga trupi përmes ushqimeve të tilla si çokollata, thjerrëzat, fasulet dhe arrat. Patatet dhe vezët janë gjithashtu të pasura me baker. Ndër funksionet e tij thelbësore gjejmë formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe hemoglobinës, por edhe të kockave. Ndihmon gjithashtu qelizat njerëzore të përdorin siç duhet lipidet e pranishme në to. Mungesa e tij është kryesisht shkaku i osteoporozës, por gjithashtu i diarresë dhe një sensi të përgjithshëm dobësie. Mungesa e tij në trupin e njeriut favorizon gjithashtu rritjen e kolesterolit të keq në gjak së bashku me një zvogëlim të së mirit.

Zinku: Në fund, le të flasim për zinkun dhe kontributin e tij të vlefshëm në funksionimin e duhur të trupit. Vjen I asimiluar përmes marrjes së mishit dhe peshkut, por edhe përmes bishtajoreve dhe frutave të thata në gpërgjithësi. Prania e tij është thelbësore për të siguruar funksionimin e duhur të disa llojeve të hormoneve seksuale. Por gjithashtu shërben për të rregulluar rritjen e organizmit dhe nivelin e insulinës në gjak. Zinku siguron funksionimin e duhur të shikimit, aromës dhe kujtesës. Një nga mungesat e tij mund të jetë në fakt shkaku i joefikasitetit ndjesor ose intelektual. Por gjithashtu shkakton probleme në lëkurë, rënie të flokëve, infeksione të ndryshme të lidhura me një mosfunksionim të sistemit imunitar.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet