Më i mirë sheqeri i bardhë apo kaf?

Gjithmonë është e vështirë të kuptohet nëse është më mirë të zgjidhni sheqer të bardhë ose kaf (ose të errët). Flitet për një produkt që shpesh e përdorim në kuzhinë. E hedhim çdo ditë në kafe, i përdorim për të përgatitur ëmbëlsirat dhe shumë më tepër. Me pak fjalë, duke pasur parasysh sa e përdorim, është e rëndësishme të kuptojmë se cili nga të dy llojet është më i shëndetshëm. Pra, le të shohim ndryshimet midis sheqerit të bardhë dhe sheqerit kaf, dhe cilën të zgjedhim.

Dallimet midis sheqerit të bardhë dhe sheqerit kaf: Para së gjithash një sqarim. Po flasim për produkte me të njëjtën kulturë: panxhar sheqeri. Shumë njerëz hutohen duke menduar se gjithë sheqeri i errët është sheqeri kaf, por nuk është kështu. Ekziston sheqer i vërtetë kaf, por më shpesh sheqeri kafe që gjendet në supermarkete dhe në bare prodhohet akoma nga panxhari i sheqerit.

Këta dy lloje gjithashtu ndajnë të njëjtën molekulë themelore, e cila është saharoza. Përveç këtyre ngjashmërive, megjithatë, ato gjithashtu kanë ndryshime. Për shembull, sheqeri kafe përmban minerale të shumta. Kalciumi, hekuri dhe kaliumi janë sigurisht në pozitë poli mes tyre. Sidoqoftë, ne po flasim për një sasi shumë më të vogël. E njëjta gjë vlen edhe për marrjen e kalorive. Është e vërtetë që ai kafe ka më pak, por flitet për një ndryshim pothuajse minimal.

Si prodhohen? Këtu janë ndryshimet: Sa i përket sheqerit të bardhë, përgatitja është pak më e gjatë. Një centrifugim kryhet së pari për të marrë kristalet e sheqerit. Pastaj, bëhet një hap tjetër i pastrimit për të hequr melasat. Në këtë mënyrë kristalet janë më të vogla. Sheqeri kaf, nga ana tjetër, është thjesht sheqer i bardhë, të cilit i është shtuar melasa. Për sheqerin kaf, situata është pak më ndryshe. Në këtë rast, procesi i prodhimit është më i shkurtër se ai i sheqerit të bardhë. Ai mban ngjyrën natyrale kafe.

Sheqeri i bardhë apo sheqeri kaf, cilin të zgjidhni? Në realitet, siç kemi parë, ndryshimet janë, por ato nuk janë thelbësore. Ajo që ne duhet të ndalemi për të bërë një zgjedhje, pra, nuk është se cili prej të dyve është më i shëndetshëm ose më pak kalori. Përkundrazi, le të përpiqemi të kuptojmë kur një lloj është më i përshtatshëm se tjetri. Për shembull, I bardhi është I përsosur për përgatitjen e ushqimeve që kërkojnë kohë shumë të gjatë. Pra, nëse planifikoni të gatuani një tortë, sheqeri i bardhë do të shërejë më mirë. Përpiquni gjithashtu të ndiqni shijen tuaj. Ai që ju pëlqen më së shumti do të jetë i duhuri që ta keni në shtëpinë tuaj.

Author
Hermes News

Redaksia

Lajme të ngjashme

Shkruaj një koment

0 Komentet