Gjykata speciale merr OK ne Kosove

Në fillim të qershorit, parlamenti kishte shtyrë një takim mbi këtë temë

PRISHTINE - Parlamenti i Kosovës i tha sot po projektit për gjykaten speciale për krime lufte, duke votuar me një shumicë, njofton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” Kuvendi i Kosovës i ka votuar në tentim të dytë, amendamentin për ndryshimet Kushtetuese të cilat do t’i hapin rrugë krijimit të Gjykatës Speciale. Me 82 vota pro 5 kundër dhe 1 abstenim, Kuvendi ka votuar pro amendamenteve. Opozita nuk mori në votim fare njësoj sikur herën e parë. Sot po ashtu ne Prishtinë para Kuvendit të Kosovës ishin tubuar qindra protestues kosovare, veteranë, pjesetare te luftës me Serbinë (1998-1999), demonstruan kundër themelimit të kësaj gjykate për të adresuar krimet të luftës. Do theksuar se në fillim të qershorit, parlamenti kishte shtyrë një takim mbi këtë temë. Ai kishte për të vendosur mbi ndryshimet në Kushtetutë dhe amendamenteve teknike, duke hapur rrugën për zbatimin e një vendimi të ligjvënësve kosovarë në prill 2014, i cili miratoi ngritjen e kësaj gjykate. Kjo gjykatë e re është menduar të jetë pjesë e sistemit gjyqësor në Kosovë. Gjyqtarët e saj duhet të shikoni në krimet e luftës të kryera nga anëtarët e separatiste guerilëve shqiptarë të Kosovës (UÇK). Sidoqoftë, dosjet e ndjeshme duhet të mbështetet jashtë vendit. Sipas agjencisë së lajmeve “Presheva Jonë”, “një nga detyrat e tij të para do të jetë për të kapur një hetim për të verifikuar akuzat e paraqitura në” Raportin Marty “, të botuar në vitin 2010 nga Këshilli i Evropës dhe është raportuar abuzimet e kryera nga pjesëtarët e UÇK-së .. ” Raporti foli për një trafikim të veçantë të supozuar të organeve, të marra nga viktima dhe të përfshirë ish-udhëheqësin guerile dhe ministri i jashtëm aktual i akuzave Kosovës, Hashim Thaçi se personi ka mohuar me forcë. Një konflikt i armatosur ka vuri përballë forcat e Beogradit për të guerrilasve separatiste të Kosovës në vitet 1998-99, duke bërë qe NATO të ndërhyjë në pranverë 1999. sulmet ajrore kishin shkaktuar tërheqjen e forcave serbe dhe Kosova shpalli pavarësinë në vitin 2008.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet