3 arsye të mundshme pse nuk mund të relaksohemi

Dështimi për t'u çlodhur mund të mos varet nga përkushtimi ose përpjekja e përkushtuar. Ndoshta ka disa faktorë që nuk i keni menduar kurrë dhe që pengojnë relaksimin. Le të flasim për ato blloqe që veprojnë nën vetëdijen tonë, duke na parandaluar të harrojmë ankthin.

Një nga arsyet kryesore pse nuk jemi në gjendje të relaksohemi është vështirësia në shkëputjen nga angazhimet ose presionet e jashtme, të cilat na kushtëzojnë edhe nëse ato nuk na imponohen qartë. Një arsye tjetër është tendenca për të mbivlerësuar egon tonë. Dhënia e një rëndësie të madhe për individualitetin gjeneron tensione të forta: ajo përfundon duke transformuar egon në një forcë të blinduar, të ngurtë që na mbron, por na ndan nga bota. Nga vjen kaq shumë stres? Çfarë na pengon të relaksohemi?

Kulti i produktivitetit: Shumë herë nuk mund të relaksohemi sepse kemi nevojë për qetësi dhe heshtje. Në vend të kësaj, ne jetojmë në një botë që na shtyn në një drejtim tjetër: të lëvizim vazhdimisht dhe të shkëmbejmë informacion pa u ndalur. Stili i jetës aktuale është shpesh i vrullshëm; kompanitë na duan të shpejtë, të shkathët, produktivë gjatë gjithë kohës.

Tani jemi të kushtëzuar aq shumë saqë qetësia na bën të ndihemi fajtorë, dembelë ose të papërgjegjshëm. Të mos bësh asgjë është për një pjesë të shoqërisë të humbasësh kohë. Nga ana tjetër, të përdorësh mirë kohën do të thotë të marrësh masa, nëse është e mundur duke bërë më shumë se një aktivitet në të njëjtën kohë. Kjo është ideja që mbështet kultin e produktivitetit.

Ne po flasim për produktivitetin në aspektin ekonomik, sepse nga pikëpamje njerëzore kjo shpesh nënkupton joproduktivitet të plotë. Frika e humbjes së kohës është aq e fortë saqë ne e hedhim poshtë idenë e thjeshtë të ndaljes për një moment. Në këto kushte, është e pamundur të relaksohesh.

Kushtëzimi i paraqitjeve: Të mos jesh në gjendje të relaksohesh shpesh është për shkak të peshës së paraqitjeve. Për disa vjet, një kult tjetër është vendosur: trupi. Kujdesi për trupin është bërë një domosdoshmëri për tu ndjekur në kohën e lirë që kemi në dispozicion. Trupi është bërë një fiksim: ushtrimet, ushqimi, dielli dhe shumë më tepër janë mjetet për tu dukur perfekt në sytë e "Big Brother". Sigurisht që e gjithë kjo është e mirë për shëndetin tonë, por në shumë raste luan një rol dytësor. Ne duam ta shohim veten të hollë dhe të bukur për t'iu përshtatur një stereotipi të bukurisë dhe inteligjencës. Por, duke bërë kështu, po kujdesemi vërtet për veten tonë? Si është e mundur të relaksoheni kur objektivat për t'u arritur janë kaq kërkuese?

Të mos jesh në gjendje të relaksohesh për shkak të lodhjes: Lidhja është gjithashtu një formë e kushtëzimit, por është më e thellë. Ne mund të zhvillojmë forma të lidhjes me idetë, traditat, emocionet ose gabimet. Nuk është, të thuash, një forcë që na shtyn të shohim dhe mbajmë realitetin ashtu siç është. Për më tepër, duhet të qëndrojmë ashtu siç jemi për të shmangur përballjen me pasigurinë.

Bashkëngjitjet shpesh parandalojnë që mendja të rrjedhë lirshëm dhe të shkojë atje ku dëshiron vërtet, edhe nëse besojmë se është e lirë. Ata sjellin në lojë atë tension midis dëshirës për të ruajtur zakonet tona, afeksioneve, zotërimit të gjërave dhe ndryshimit të vazhdueshëm të realitetit. Ndryshimet na vënë nën stres dhe ndodhin gjatë gjithë kohës; kështu ne mbetemi në një gjendje rezistence të padobishme.

Luftimi i rrjedhës natyrore të gjërave nuk është vetëm një betejë e humbur, por gjithashtu parandalon që mendja të jetë fleksibël. Kjo është një nga arsyet pse mund të mos jeni në gjendje të relaksoheni: rezistenca ndaj ndryshimit, lidhja me besimin se realiteti që duam ekziston përgjithmonë.

Qëndrimi në tension na bën në një të burgosur të stresit nuk është një qëndrim i shëndetshëm. Jo vetëm që e bën më të vështirë kontrollimin e emocioneve, por gjithashtu mund të na bëjë të sëmurë fizikisht. Gjetja e mënyrave për relaksim është një pjesë thelbësore e mirëqenies mendore. Kjo është arsyeja pse ia vlen të reflektoni në këtë pikë dhe të provoni.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet