Cilat janë meridianët e trupit dhe pse është e rëndësishme t'i trajtoni ato për të rifituar shëndetin?

Kur dëgjojmë për mjekësinë tradicionale kineze, meridianët e trupit shpesh përmenden. Por shumë nuk e dinë me të vërtetë se çfarë është. Këto kanë qenë në fakt pjesë e traditës kineze për më shumë se 4,000 vjet dhe janë ende baza e shumë trajtimeve sot.

Sipas traditës kineze, trupi ynë përshkohet nga 12 meridianë kryesorë, jinmai dhe 8 meridianë kolateralë të quajtur luomai. Të parët drejtohen përgjatë trupit për së gjati, ndërsa të dytët i kalojnë ato horizontalisht. Por cilat janë këto meridianë? Ato nuk janë asgjë më shumë sesa kanalet e energjisë që kalojnë përmes nesh. Këto kanale lidhin pjesë të ndryshme të trupit me njëri-tjetrin dhe kalojnë përmes organeve të rëndësishme.

Disa, në fakt, kalojnë përmes zemrës, mushkërive, mëlçisë, etj. Çdo meridian është gjithashtu i lidhur me një element të tillë si uji, zjarri, toka, metali, druri dhe uji. Qindra pika janë identifikuar në meridianët që ndihmojnë për të manipuluar më lehtë këtë energji. Trajtimi i meridianëve është në të vërtetë i rëndësishëm për të rifituar një ekuilibër fizik që ka humbur dhe për të trajtuar organet nëpër të cilat kalojnë.

Cilat teknika përdoren për të trajtuar meridianët? Nëse tani e dimë se cilat janë meridianët e trupit dhe pse është e rëndësishme t'i trajtojmë për të rimarrë shëndetin, duhet të zbulojmë se si ta bëjmë atë. Disiplina më e njohur që trajton meridianët është akupunktura. Kjo metodë me origjinë kineze mbështetet pikërisht në pikat e identifikuara në meridianët për të kuruar problemet fizike por jo vetëm. Ka nga ata që mbështeten te akupunktura për të eleminuar ankthin ose dëshirën për të pirë duhan. Gjilpërat në fakt stimulojnë organet dhe energjinë tonë, duke ndihmuar në rivendosjen e ekuilibrit.

Efektiviteti i akupunkturës tani njihet nga shumë njerëz, aq sa në disa vende trajtimet e akupunkturës mbulohen nga shërbimi shëndetësor. Disa teknika të masazhit gjithashtu ndihmojnë në rivendosjen e ekuilibrit në Qi, domethënë energjinë. Këto përfshijnë masazh shatsu dhe tuina. A jeni njohur me moxa, apo moxibustion? Kjo teknikë bazohet në ngrohjen e pikave të meridianëve që duam të trajtojmë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet