Cilat janë shtrembërimet konjitive?

Shtrembërimet konjitive janë ato mënyra të gabuara që kemi për përpunimin e informacionit, që është keq interpretimi i asaj që po ndodh rreth nesh, duke gjeneruar pasoja të shumta negative. Njerëzit që vuajnë nga depresioni kanë një vizion të realitetit në të cilin shtrembërimet konjitive luajnë një rol mbizotërues. Në sasi më të madhe ose më të vogël, të gjithë mund të paraqesim herë pas here një lloj shtrembërimi konjitiv dhe të dish të identifikosh dhe analizosh ato, do të na ndihmojnë të kemi më shumë mendime, qëndrime të qarta, zhvilluese më realiste dhe mbi të gjitha, pozitive. Më poshtë po paraqesim shtrembërimet konjitive më të rëndësishme.

Personalizimi: Njerëzit ndjehen 100% përgjegjës për ngjarjet në të cilat ata mezi kanë marrë pjesë ose edhe për të ato në të cilat ata nuk morën pjesë fare. Për shembull, djali i Anës bëri një provim, por dështoi në provim, Ana mendon se dështoi në edukimin e djalit të saj, i cili bëri disa gabime sepse nëse jo, djali i saj do ta kishte kaluar provimin.

Abstraksioni ose filtrimi selektiv: Ai konsiston në përqëndrimin në aspektet negative dhe joadekuate të skemave tona dhe injorimin e tyre ose thjesht merrjen parasysh të pjesës tjetër të informacionit. Aspektet negative filtrohen dhe harrohen ato pozitivet. Për shembull, Maria përgatiti një torte për ditëlindjen e saj dhe ftoi nëntë mike. Pothuajse të gjithë të ftuarit e pëlqyen ëmbëlsirën e përgatitur nga Maria, përveç Laurës që nuk e pëlqen marmelatën që e mbulon tortën. Maria u ndie keq dhe mendon se torta është një dështim: ajo ka vetëm informacionet negative të ruajtura, duke hequr plotësisht aspektet pozitive.

Mbi-përgjithësimi: Është një tendencë për të besuar se nëse diçka ka ndodhur një herë, do të ndodhë herë të tjera. Për shembull, Pietron e la Sonia pas dy vjetësh e gjysmë marrëdhënie. Pietro mendon: "Nuk do të më dojë kurrë askush ", " Unë kurrë nuk do të takoj askënd që dëshiron të jetë me mua ".

Maksimizimi dhe minimizimi: Ky shtrembërim konjitiv konsiston në zmadhimin e gabimeve të vetvetes dhe sukseset e të tjerëve dhe në minimizimin e sukseseve të vetes dhe gabimet e të tjerëve. "Nuk ka rëndësi sukseset që kam arritur në të kaluarën, ata nuk kanë më vlerë. Ajo që ka rëndësi tani është që bëra këtë gabim të rëndë ”.

Mendimi i polarizuar: Vepron në shfrytëzimin e ngjarjeve në një mënyrë ekstreme, pa marrë parasysh aspektet e ndërmjetme. Duke i parë ose të zeza ose të bardha, gjërat false ose të vërteta. Për shembull, “Nëse nuk mund ta marr këtë punë, përpjekja nuk do të vlejë asgjë, do të jetë fatkeqësi "ose një person që nuk mund të gjejë punë mendon "Unë jam i paaftë dhe i padobishëm".

Arsyetimi emocional: I referohet supozimit të njerëzve se emocionet e tyre pasqyrojnë realitetin e gjërave. Të besosh se ndjesia emocionale është absolutisht e vërtetë. Nëse një person ndihet i irrituar, është sepse dikush bëri diçka për ta irrituar. "Ndihem i paaftë, kështu që jam i paaftë" ose "Unë i shoh gjërat në këtë mënyrë, kështu që është e vërteta".

Pohimet e "detyrës": Ato janë besime të ngurta dhe të pasakta për mënyrën sesi duhet të jenë njerëzit. Nevojat e përqendruara tek vetja e favorizojnë vetë-kritikën, ndërsa ato të drejtuara ndaj të tjerëve favorizojnë zemërimin, inatin dhe sulmin. Disa shembuj mund të jenë: «Më duhet t'i kushtoja më shumë vëmendje burrit tim dhe në në këtë mënyrë ai nuk do të më linte "," Unë nuk duhet të bëj gabime "," Të tjerët duhet të sillen mirë me mua "ose" Unë duhet t'i pëlqej të gjithëve ".

Konkluzioni arbitrar: Ai konsiston në marrjen e besimeve të caktuara si të mira, edhe nëse nuk ka prova në këtë drejtim.

Janë dy mënyra për ta bërë këtë:

• Ndarja e mendimit. Besoni se ju e dini se çfarë mendojnë të tjerët dhe pse sillen në një mënyrë të caktuar. "Ai dëshiron të më bëjë nervoz", "Ai dëshiron të tallet", "Ndihet keq për mua "ose" Ajo është me ty për paratë tuaja ".

• Ndarja e së ardhmes. Të shpresosh që gjërat të shkojnë keq, pa marrë parasysh mundësinë që ato të jenë neutrale ose pozitive. "Unë nuk do ta kaloj provimin."

Etiketimi: Përdorni etiketat përkeqësuese për të përshkruar veten, në vend që të përshkruani faktet ose cilësitë me objektivitet dhe saktësi. Për shembull, "Unë jam një dështak" në vend të "bëra një gabim, por zakonisht nuk e bëj ”. Nëse i dini shtrembërimet konjitive që përsëriten më shpesh, atëherë mund të përpiqeni të punoni në to pa harxhuar më shumë kohë

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet