Bilanci tre mujor i grusht shtetit të Erdogan - nga Hajro LIMAJ

Me 20 Qershor shpalli gjëndjen e jashtëzakonshme duke marrë të gjitha kompetencat vetë Erdogan. Shumica e vendimeve janë antikushtetuese dhe parlamentin e ka nxjerre jashtë loje. Bilanci i 3 mujorit të parë të gjëndjes së jashtëzakonshme është i frikshëm.

93.000 punonjës të administratës shtërore u përjashtuan nga puna. (2 gjyqatar të Gjykatës Kushtetuese, 3.392 gjykatës dhe prokurorë, 167 anëtarë të Kontrollit të lartë të shtetit, 9.331 policë, mbi 50.000 mësues.)

59.841 nëpunës publicë u hodhën në rrugë.

40.000 veta u para burgosën.

32.000 veta u arrrestuan .

Mbi 100 gazetarë dhe shkrimtarë janë arrrestuar. 85 gazetarëve u është hequr karta e shtypit të vazhdueshme, 660 gazetarëve u është hequr karta e verdhë e shtypit.

U sharkuan mbi 1400 dekante fakultetesh, pjesa më e madhe rektorëve si dhe u arrestuan shumë akadimikë që kërkonin një turqi me stabilitet politik, një turqi me unitet kombëtar dhe zgjidhjen e problemeve në rrugë paqësore e dialog. Ai dhe përkrahësit e tij janë kundër shkencëtarëve dhe intelektualëve, ndaj të cilëve vazhdon genocide.

U mbyllën 15 universite.

U mbyllën 934 shkolla private.

U mbyllën 35 spitale.

U mbyllën 19 sindika.

U mbyllën 109 konvikte private.

U mbyllën 104 fondacione.

U mbyllën 1225 shoqata .

U mbyllën të gjitha shkollat e mesme ushtarake dhe të gjitha Akademitë e shtabit të përgjithshëm. U shpërbë Shtamadhoria dhe komandantet e forcave kaluan në vartësi të Ministrit të mbrojtjes. Janë 163 gjeneralë të arrestuar nga 325 që ka në organikë Turqia. Janë përjashtuar nga ushtria 4545 ushtarakë. Dhuna ndaj tyre në hetuesi është hitleriane.

U mbyllën 18 kanale televizioni.

U mbyllën 45 gazeta.

U mbyllën 23 radio.

U mbyllën 15 revista.

U mbyllën 3 agjensi lajmesh.

U mbyllën 29 shtëpi botuese.

U shkarkuan 28 kryetarë bashkish duke i zvendësuar ata me të emëruar dhe jo të zgjedhur.

U sekuestrua 1 bankë.

U sekuestruan me shume se 200 kompani dhe Holding .

U hoq pronësia e 50 miliardë lirave.

Mbi 30.000 punonjës të firmave janë në rrugë.

Ra vlera e lirës, duke u ngritur dollari nga 2 në 3 lira turke.

Erdogani kohët e fundit deklaroi se grushti i parë i shtetit ishte 17 Dhjetori i vitit 2014, kohë në të cilën u arrestuan tre fëmijë ministrash dhe Iraniano - turku, Zarabi për pastrimin e 1 miliardë dollarëve në Bankën shtetërore në Ankara. Pas një jave ishte planizuar arrestimi i djalit të Erdoganit, Bilalit, i cili ishte pjesë e kësaj veprimtarie kriminale. Me makinacionet e kundraligjeshme dhe me pastrimet që bëri në Prokurori ai i nxorri nga burgu këta trafikantë, ndërsa iraniani me të mbërritur në Amerikë u arrestua, ku po vazhdojnë hetimet. Prokurori amerikan ndaj tij ka kërkuar 75 vjet burg. Kjo është plaga e pashëruar e Erdoganit, pasi djali i tij është i akuzuar në shumë vende.

Grushtin e dytë të shtetit Erdogani quan 15 Korrikun, ku 1.5 % e ushtrisë së mashtruar mori pjesë në një teatër të skenuar nga Erdogani dhe kryetari i SHIKut. Atje aktualisht është terror dhe luftë. Në rajonet Lindore dhe Juglindore vazhdojnë luftimet me përdorimin e avioneve F-16 dhe mjeteve të blinduara ndaj qytetarëve turqë me origjinë kurde. Në këto rajone vetëm për 40 ditë u vranë 86 ushtarë dhe oficerë turq, pa folur këtu për popullsinë e rajonit. Në qytete kryesore veprimtaritë terroriste janë të përditshme dhe të pa ndërprera.

Kjo situatë e ka frikësuar Erdoganin, i cili në një vizitë që bëri javën e kaluar në Konja ruhej nga 3 500 policë. Por nuk mjaftojnë këto. Në kulmin e këtyre krizave ai kërkon të ndryshojë kushtetutën për të ndryshuar sistemin politik; nga sistemi parlamentar në sistem presidencial, për të marrë të gjitha kompetencat dhe për të vendosur gjithçka vetë.

Demokracia, shteti laik dhe shteti ligjor në Turqi kanë marrë goditjet më të rënda. Liria e fjalës dhe e shtypit nuk ekzistojnë. Ai vetëm bërtet dhe ulërin në takime me popullin, në qytete, aeroporte dhe kudo që shkon. Eshtë një lider që e ka humbur besimin europian dhe amarikan. Ai do të bëhet një sulltan i Turqisë dhe një lider që po shkatërron stabilitetin e prishur dhe sigurinë jo vetem në Turqi, por në të gjithë rajonin.

Ai kërkon të rikthejë ligjin e pushkatimit dhe të varjes. Për populizëm hedh në opinion shtetin Osman duke deklaruar se “në vitin 1914 kishin hapësirat e tyre tokësore me sipërfaqe 2.5 milionë kilometra katrorë, ndërsa pas 9 vitesh ra në 780 mijë kilometra katrorë.” Dëshiron të rikrijojë neo otomanizmin ,veçanërisht në Ballkan dhe në Kaukaz, strategji për të cilën ka ngritur institicione të reja dhe buxhete marramendëse.

*Autori është Drejtor i institutit për politikat e sigurisë. Artikulli i botuar shpreh opinionin e vete autorit dhe jo domosdoshmërisht linjën editoriale të Hermesnews.al

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet