E vërteta e zhveshur, çmimi i saj

nga Beqir Karimani

Gjithçka fillon me një dyshim. Njeriu është vetëm në univers, lakuriq dhe i prekshëm. Nuk ka zot dhe nuk ka shpëtim.

Bota është e pamëshirshme, mashtruese dhe plot pretendime. Ju nuk mund të mbështeteni në asgjë. Dhe natyra është mizore. Nuk jep mbrojtje. Çdo gjë duhet të nxitet me mund nga ajo, ushqimi, rrobat, e gjithë jeta. Njerëzit sillen në të njëjtën mënyrë. Ata janë armiqësorë me njëri-tjetrin. Ata mashtrojnë dhe tejkalojnë njëri-tjetrin kudo që të jetë e mundur. Ndonjëherë, prandaj, jeta mund të duket si një ëndërr e keqe nga e cila nuk ka zgjim.

Epoka moderne si kornizë referimi: Kjo është gjendja njerëzore në fillim të kohës moderne, të cilën filozofi Hans Blumenberg e ka përpunuar në shumë tekste dhe libra. Njeriu modern nuk ka lindur nga optimizmi, por nga nevoja për të mbijetuar. I detyrohet ekzistencës së saj katastrofës së një humbjeje të paparë të orientimit në të cilën të gjitha siguritë tradicionale janë humbur. Epoka moderne nuk fillon si një epokë e ndritshme në kontrast me Mesjetën e errët, por me shembjen e rendit politik si rezultat i Reformimit dhe ndarjes së Kishës.

Në shekullin e 17-të, e gjithë Evropa u shkatërrua nga luftërat mizore fetare, të cilat mund të qetësoheshin vetëm nga një politikë krejtësisht e re. Absolutiteti i bindjeve fetare le të mbetet çështje e thjesht private. Tani e tutje, kush beson në të cilin Zoti nuk duhet të luajë më një rol. E vërteta e epokës së re nuk është më fetare, por e vërteta e zhveshur e braktisjes. Shtetet e reja kombe, shkenca moderne dhe pritjet e tyre për shpëtim bazohen në të.

Llojet e së vërtetës: Për shekuj me radhë e vërteta ishte një privilegj. Ishte e rezervuar për të fuqishmit dhe të zgjedhurit. Zotërimi i tyre do të thot pushtet politik. Mbretërit, fisnikët, priftërinjtë dhe filozofët shiheshin si rojet e tyre.

Njerëzit u morën në konsideratë më së shumti si marrës të një të vërtete që shërbente për siguri dhe ishte mbështjellë me kujdes.

Lloji i së vërtetës duket edhe sot një fakt që shqetëson. E verteta edhe sot tregon një fakt shumë shqetësues, nga shumë filozofit është: "E vërteta e zhveshur". Metafora e lakuriqësisë i referohet jo vetëm vetë së vërtetës, pamëshirshmërisë së saj, por edhe personit për të cilin synohet kjo e vërtetë eshtë vështirë se mund të durohet. Çështja se si të merremi me të vërtetën lind në të njëjtën kohë: “Njeriu është lakuriq; por kjo nuk është e vërteta e plotë e saj. E vërteta e saj është se pa pamjen e fshehtë të një maskimi që mbron të gjitha pretendimet për thelbësore, ajo zhduket".

Në duart e të fuqishmëve dhe të zgjedhurve, e vërteta ishte e lartësuar dhe e çmuar. Ndërsa ekspozohet, është e arritshme për të gjithë dhe e demokratizuar. Por kjo ka një çmim. Prania e saj është ajo e një mbreti të zhveshur, e zbritur në trupin e tij të zhveshur dhe e privuar nga të gjitha privilegjet dhe iluzionet.

Në momentin e zbulimit, lakuriqësia nxjerr një tërheqje. Por në planin afatgjatë rezulton të jetë e prekshme dhe zhgënjyese. Me shtytjen kritike për të hequr pushtetin e hierarkisë nga e vërteta, ajo vetë është bërë një kërcënim. Ajo la pas një problem të ri që e ka përndjekur njeriun modern që nga ajo kohë.

Fazat historike të së vërtetës së zhveshur, tregojnë për përpjekjet e shumta për tu pajtuar disi me këtë të vërtetë. Nuk është rastësi që metafora e së vërtetës së zhveshur është bërë kaq me ndikim edhe në kohën moderne. Sepse vetëm njeriu modern ndihet i braktisur dhe i lënë vetëm në botë. Kjo eshtê historiku i kësaj metafore...dhe për të pyetur se çfarë do të thotë të kesh të jetosh me një të vërtetë që është shkatërruese dhe keshtu ate, njeriun e le me pak shpresë.

“Gjuha e autorëve shkencorë duhet të shqyrtohet për të parë nëse ata përdorin më shumë stimuluesin ose më shumë qetësuesin e metaforës. Por jo vetëm si një deklaratë e fakteve të matshme; deklarata mund të jetë vetëm kalimi në pyetjen e vetme vendimtare pse një autori ka nevojë për njërën apo tjetrën nga urgjenca e çështjes ose nga sikleti i situatës së tij teorike. Si e portretizon metafora gjendjen e të menduarit në të cilën ka manovruar vetë për arsye pak a shumë bindëse dhe në kushte pak a shumë të pashmangshme? "

Projekti i një metaforologjie: “Fuqia e metaforës është paqartësia e saj. Të thuash këtë është identike me tezën tjetër që metafora është në thelb estetike. Përsëri, kjo është vetëm një shprehje tjetër për faktin se nuk është diçka si një mbulesë e thjeshtë e mendimit të zhveshur, të cilin dikush duhet ta mendojë vazhdimisht si qëllimin përfundimtar dhe realisht të arritur të interpretimit dhe zbulimit të tij. Nëse vazhdimisht mendoni përtej saj, ju humbni atë që keni pa marrë atë që nuk mund të keni".

Për projektin e një metaforologjie, biseda për të vërtetën e zhveshur është një rast i veçantë. Kjo ngre pyetjen nëse një e vërtetë e zhveshur është më e vërtetë se çdo tjetër ose nëse njoftimi i një të vërtete të pamëshirshme është retorika më e mirë për ta bërë veten të dëgjuar. Kjo sjell ndërmend grindjen e vjetër në lashtësi midis retorikës dhe filozofisë, nëse mjetet retorike janë të nevojshme për të qenë në gjendje të flasin të vërteta dhe kur, përkundrazi, ato shërbejnë për të fshehur qëllimet e veta. Kjo mund të vendoset vetëm rast pas rasti dhe jo në parim. Për këtë arsye, filozofi duhet gjithashtu të mësojë artin e interpretimit dhe të jetë në gjendje të dëgjojë me kujdes, sepse ajo që nuk mund të mohohet është fakti

Pergatiti per JU

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet