6 gratë që ndryshuan botën

Historia e gjashtë shkencëtareve të shekullit XX, emrat më të mëdhenj të fizikës, me zbulimet e tyre e kanë bërë botën më të mirë. Ato janë gjashtë heroinat e treguara nga Gabriella Greison në librin e saj "Gjashtë Gratë që Ndryshuan Botën" (Bollati Boringhieri). "Unë nuk jam e sigurt që gratë jo vetëm në shkencë, por edhe ata janë ata të cilat kanë ndjekur rrugë të tjera, me vullnetin e tyre, aftësitë, talentin ja kanë dalë edhe në një botë kaq armiqësore".

Ja historia e tyre.

MARIE CURIE. E lindur në Poloni më 7 nëntor 1867, është shkencëtarja më e njohur e shekullit të njëzetë. Për të studiuar më tej ajo u zhvendos në Sorbonne në Paris, ku u diplomua në Fizikë dhe Matematikë. I njëjti universitet ku u emërua si profesore në vitin 1906. Në vitin 1898 prezantoi termin radioaktivitetin në komunitetin shkencor. Ajo fitoi dy çmime Nobel, për Fizikë në vitin 1903 dhe për Kimi në 1911. Vdiq nga anemia në vitin 1934.

EMMY JOETHER. Ishte një nga matematicienet më të rëndësishme në histori, e urryer nga Hitleri (për shkak të hebrenjve) dhe e dashur nga Ajnshtajni. E lindur në Erlangen në Gjermani në 1882, ajo vuante nga sindroma e Aspergerit. Gjithmonë ishte e veshur në të njëjtën mënyrë, por nuk i interesonte shumë pamja, nuk ishte e interesuar për kontaktet me të tjerët. Albert Ajnshtajni, pasi mësoi vdekjen e saj, shkroi: Emmy, personi që kam pasur një vlerësim shumë të jashtëzakonshëm”.

ROSALIND FRANKLIN. E lindur në Londër në vitin 1920, ajo është shkencëtarja që bëri të mundur zbulimin e ADNsë. Fama e saj, në fakt, lidhet me imazhet e difraktimit të X-ray të ADNsë. Ajo vdiq në vitin 1958 nga kanceri.

LISE MEITNER. E lindur në Vjenë në 1878, në vitin 1912 u emërua asistente e Max Planck, pastaj drejtore e Departamentit të Fizikës në Berlin në vitin 1918. Ajo ishte gruaja e parë që morri një karrige në Gjermani. Së bashku me Otto Hahn, ajo shpjegoi fenomenin e rënies atomike. Më vonë ajo u përkushtua në hulumtimin e radioaktivitetit. Studimet e saj çuan në zbulimin e ndarjes bërthamore.

HEDY LAMARR. Diva e Vienës Hedy Lamarr lindur në vitin 1914 në Vjenë dhe në moshë të re ajo ishte protagoniste e filmit Estasi. Më pas u zhvendos në Hollywood, duke marrë pjesë në disa filma të tjerë. Megjithatë, Hedy Lamarr studioi inxhinieri në Vjenë dhe është shpikësja e Sistemit të Komunikimit Sekret, një sistem i enkriptimit të radios që sot përdoret për telefoninë celulare.

MILEVA MARIĆ. E lindur në vitin 1875 në Serbi. Viti më i rëndësishëm i jetës së saj ishte 1896, kur u takua me Albert Ajnshtajnin dhe u bë bashkëshortja e tij si dhe nëna e tre djemve të tij. Nga studimet e fundit, dyshohet se Mileva e shkëlqyer në Politeknikun e Zyrihut, mund të ketë pasur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e zbulimeve të Ajnshtajnit. Kjo hipotezë duket se mbështetet nga fakti se kur Ajnshtajni fitoi çmimin Nobel në vitin 1921 dhe ia dedikoi pikërisht asaj edhe pse në atë kohë ishin divorcuar.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet