Si përgatiten astronautët për Mars?

Ekspertët shpjegojnë se si trajnohen eksploruesit e ardhshëm të kozmosit.

Jeta jashtë Tokës. Përgatitjet e astronautët dhe misionet e ardhshme hapësinore. Guidoni, është italian i parë që fluturoi në bordin e ISS, dhe studioi për të zbuluar sistemin Diellor. Ai shpjegoi se si trupat e tjerë të ujit, relativisht afër nesh, karboni dhe përbërës të tjerë janë të domosdoshme për jetën.

A ka jetë përvecse në Tokë? Por nëse i japim përgjigje kësaj pyetje cfarë duhet të presim?

NASA po përgatit misione të ndryshme që do të shqyrtojë trupat qiellor, ku ne tashmë e dimë se ka lëndë të lëngshme.

Por hapësira është gjithashtu e pasur me materiale që mund të jenë shumë të dobishme për eksploruesit e ardhshëm: nga depozitat minerale të pranishme në asteroidet, në liqenet e karburantit të Titanit.

Objektivat e ardhshëm të agjencive hapësinore janë më afër Hënës, në të cilën pritet një mision brenda disa viteve dhe pastaj drejt Marsit.

Por si përgatitet të udhëtoni në mjedise të tilla të papërshtatshme? Loredana Bessone shpjegon se si imituesi më i mirë i hapësirës është vetëm ... Toka.

Nuk është e habitshme, astronautët, para se të nisen për në kozmosi përballen me një sfidë. Një javë qëndrim në një vend shumë të ngjashëm me Marsin: këto janë shpellat e Sa Grutës në Sardenjë.

Këtu, astronautët e ardhshëm mësojnë të jetojnë në një mjedis të pakëndshëm, të çorientuar në kohë dhe hapësirë, me rreziqe të ndryshme dhe komunikime të kufizuara.

Dhe gjithmonë në shpellat mësojnë të përdorin procedura dhe mjete që do të jenë themelore në orbitë.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet