Stuhitë e dhunshme të hënës së madhe të Saturnit

Stuhitë në Titan, janë relativisht të rralla, megjithatë shkencëtarët thonë se janë shumë më të shpeshta se sa ajo ishte supozuar: mendohet që ngjarje të tilla të ndodhin një herë në 1000 vjet. “Arsyet janë të ndryshme dhe për këtë arsye, janë një surprizë", tha Jonathan Mitchell, i Universitetit të Kalifornisë, bashkëautor i një studimi të atmosferës së Titanit botuar në Nature Geoscience. Në disa mënyra hëna më e madhe e Saturnit ngjan me një Tokë të vogël: ajo karakterizohet nga një cikël metan, i ngjashëm me ciklin e ujit në planetin tonë. Ka lumenj, liqene dhe dete ku metani avullohet, krijon re dhe precipiton në formë shiu. Ka fusha të mëdha, dhe kur ka reshje të rënda, ka edhe përmbytje të mëdha, ashtu si në Tokë. Shi, stuhi, përmbytje dhe thatësi, të gjitha të bazuara është klima e Titanit.

Author
Hermes News

Redaksia

Shkruaj një koment

0 Komentet